Jak ułatwić zarządzanie w lokalu gastronomicznym?

[24.09.2015] Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga nie lada doświadczenia jak i idealnie ułożonego planu dnia. Manager czy właściciel restauracji, baru czy innego punktu z jedzeniem rozpoczyna swoją pracę już z samego rana od dostaw świeżego towaru, a kończy wraz z ostatnim klientem. Tym samym praca może pochłaniać praktycznie całe dnie – pozostawiając czas wyłącznie na sen. Jest jednak na to sprawdzony sposób, aby mieć wszystko pod kontrolą, a na obowiązki zużywać relatywnie mniej czasu.

Najważniejszy jest sprawdzony system pracy. Wiele osób ufa starym metodom na książeczkę, plan zadań czy zwykłą kontrolę każdego, jednego obszaru w lokalu. Tym samym jedna osoba może okazać się niewystarczająca, aby zapanować nad chaosem, który tworzy się wraz z godziną największego ruchu w restauracji. Manager praktycznie musi się podzielić na mniejsze elementy, aby dozorować pracę na kuchni, monitorować stan magazynowy, pracę kelnerów oraz same rachunki i faktury. A gdy klienci mają pytania, prośby o bony, karty rabatowe? Wtedy zaczynają się schody.

Schody, które tak naprawdę można uniknąć, wybierając nowoczesne systemy wspierające lokale gastronomiczne. W ofercie NetPOS znajdą Państwo zaawansowane rozwiązania opierające się o system pracy – FoodSoft boss czy zarządzające sprzedażą – FoodSoft POS. Są to programy, które zwiększają komfort pracy, a także pomagają w lepszym planowaniu obowiązków przy oszczędności czasu kadry managerskiej jak i innych pracowników w linii pionowej. Poza ułatwieniem rozliczeń rachunków i pracy kelnerów, FoodSoft pomaga w wybieraniu najlepiej rokujących dostawców, tworzenia listy niezbędnych produktów, a także zarządzaniem magazynów, receptur czy pracą na kuchni tak, aby dania były wydawane bez większych problemów – zawsze świeże i smaczne.

System FoodSoft pomaga również w pracy na sali – przy zwiększaniu obrotów na stolikach na różne sposoby – oszczędności w kuchni przy optymalizacji zużycia surowców czy sprzedaży krzyżowej, która ułatwi kelnerom proponowanie innych dań, deserów czy napoi. Bez wątpienia systemy FoodSoft usprawnią logistykę, zarządzanie pracy personelu czy sprzedaż innymi drogami (telefoniczne czy internetowe zamówienia).

Materiał opublikowany na portalu Zwiadowca.pl