Dopraw kuchnię w technologie

[27.07.2016] Ciężkie zajęcia osób na co dzień pracujących w kuchni mogą być usprawnione dzięki nowoczesnemu oprogramowaniu. Zatem z jakimi zadaniami muszą zmierzyć się kucharze każdego dnia i jak w ich realizacji może pomóc im nowe oprogramowanie do zarządzania restauracją?

Zawód kucharza – dla kogo?
Chociaż gotowanie wydaje się być prostą sprawą, a szefem kuchni może zostać każdy – to jednak nieprawda. Gotowanie to sztuka, szczególnie jeśli myślimy o potrawach serwowanych w restauracjach. Dlatego szef kuchni to zawód dla wybranych, o szczególnych predyspozycjach i wiedzy.

Każdy, kto choć liznął tego zawodu wie, jak wymagająca jest ta praca. Kucharze każdego dnia muszą pracować pod presją czasu i w dużym stresie. Każdy dzień to dla nich niemal 15 godzin w kuchni. Można powiedzieć, że kucharze w pracy są od świtu do zmierzchu.

Szef kuchni jest odpowiedzialny za wiele zadań. Oczywiście podstawowym jest przygotowywanie potraw, ale nawet z tym wiąże się wiele dodatkowych rzeczy, za które jest odpowiedzialny. To właśnie na szefie kuchni spoczywa obowiązek wyboru składników do serwowanych potraw. Od niego zależy również jakość wydawanych dań oraz sposób przechowywania produktów. Szef kuchni, podobnie jak w przypadku innych zawodów, musi również dbać o stan techniczny urządzeń oraz za czystość w kuchni. Tak więc jedna osoba każdego dnia musi się zmierzyć z szeregiem obowiązków. Dużym wsparciem przy tak wielu zadaniach z pewnością jest oprogramowanie gastronomiczne. Pozwala ono usystematyzować pracę, a co najważniejsze dzięki niemu kucharze mogą skupić się na tym co najlepiej robią, czyli na gotowaniu.

Oprogramowanie w pracy kuchni
Praca kucharza nie należy do łatwych. Każdego dnia przed nimi pojawia się wiele zadań, z którymi muszą się zmierzyć. Nie wystarcza im już tylko zmysł smaku, wiedza czy doświadczenie, coraz częściej potrzebują dodatkowego wsparcia w postaci nowych technologii. Restauracja to stale zmieniający się „organizm”, który dobrze jest mieć pod stałą kontrolą.

W przypadku kuchni bardzo ważna jest komunikacja. - Każdy dzień to prawdziwy sprawdzian dla kuchni i dla sali. Kelnerzy muszą starannie przyjmować zamówienia, by następnie przekazać je kuchni. Ogromnym wsparciem w tej komunikacji są systemy POS. Dzięki nim zaraz po przyjęciu zamówienia jest ono przekazywane do kuchni. Szef kuchni oprócz samego zamówienia otrzymuje również informacje odnośnie do preferencji klientów. Co więcej kelnerzy mogą zaznaczyć w systemie wszelkie choroby, alergie oraz inne przeciwwskazania związane z wykorzystywanymi w potrawach składnikami. To ogromna wygoda dla całego personelu – twierdzi Rafał Marek, prezes firmy NetPOS zajmującej się sprzedażą i wdrażaniem nowoczesnych systemów POS.

Nowoczesne technologie, które coraz chętniej są wdrażane w restauracjach pozwalają szefom kuchni być stale na bieżąco ze stanami magazynu. Mogą tym samym w każdej chwili zamówić niezbędne towary. Nieważne czy kucharz w danej kuchni spędził lata czy dopiero rozpoczyna swoją przygodę z tym lokalem, dzięki systemom, ma pełen wgląd w recepturę oraz sposób przygotowania potraw. Nie musi być przez wiele tygodni wdrażany. Wystarczy, że zerknie do systemu i już wie jak przygotować danie.

Nowe technologie, które coraz częściej wypierają tradycyjne sposoby funkcjonowania sali i kuchni. Dają ogromne możliwości osobom, które na co dzień zajmują się obsługa klientów czy samym przygotowywaniem dań. Oprogramowanie dla gastronomii posiada szczególne funkcje, które w pełni odpowiadają potrzebom lokali gastronomicznych.

Materiał opublikowany na portalu Horecanet.pl